Hoe word je digital project manager? - Digital Media Manager
+32 496 86 44 05 peter.vanedom@thomasmore.be
Inschrijven

Hoe word je digital project manager?

Hoe word je digital project manager?

Ben jij benieuwd of een job als Digital Project Manager iets voor jou is? Wij zoeken het voor je uit samen met drie experten uit het vak! Katja Verloo, Dorothée Hespeel en Miet Lust gaven ons tips en tricks over digital project management.

Digital Project Manager, de ideale job voor jou? 

Hou je van plannen en volg je je planning graag op? Ben je kritisch, communicatief en ambitieus? Heb je graag een gevarieerd takenpakket waarin je campagnematig denkt? En ben je bovendien flexibel ingesteld? Dan ben jij een digital project manager die resultaten kan boeken!

Plannen, plannen, plannen… 

Als digital project manager moet je kunnen plannen. Je zorgt ervoor dat deadlines gehaald worden, je plant shoots in, je zorgt dat je collega’s goed gebriefd zijn enzovoort. Planmatig zijn is de basiseigenschap die jij moet hebben om een project in goede banen te kunnen leiden!

Meetings all day, everyday

Katja haar werkdag start met… meetings! Als digital project manager heb je vaak belachelijk veel meetings, omdat je het aanspreekpunt bent binnen je agentschap/bedrijf en voor je klant. Er worden dus vaak meetings gepland om de stand van zaken te bespreken. Heb je een hekel aan meetings? Dan is een job als Digital Project Manager wellicht niets voor jou!

Leider, teamplayer en stressbestendig? You got the job!

Zoals eerder al werd gezegd, ben jij als digital project manager het enige aanspreekpunt tussen je agentschap en je klanten. Een job met veel verantwoordelijkheid als je het mij vraagt! Om als digital project manager deze taak tot een goed einde te brengen moet je zéker over enkele eigenschappen bezitten. Zit leiderschap in je bloed? Ben je een echte teamspeler? Werk je het best onder een gezonde dosis stress? Als het antwoord op deze drie voorgaande vragen ‘ja’ is, dan ben je alvast een stapje dichter bij het worden van een goede digital project manager!

Creativiteit yay – rapportage nay

Elke job kent wel zijn fijne en minder fijne aspecten. Dit is voor iedereen anders. Wat voor de ene persoon absoluut de minst fijne taak is om de dag mee te starten kan voor iemand anders een taak zijn waarop ze niet kunnen wachten om aan te beginnen. Ook voor Miet Lust, Katja Verloo en Dorothée Hespeel is dit het geval. Wij zetten al hun fijne en minder fijne aspecten van de job als digital project manager op een rijtje.

Voor Miet en Katja is de grote afwisseling binnen de job het belangrijkste aspect dat hen aanspreekt. Geen enkele dag is hetzelfde, net zoals geen enkel project hetzelfde is.

Daarnaast is het volgens Miet ook de geschikte job als je geen specifiek interesseveld hebt binnen de digitale media. Als digital project manager stuur je een project van het begin tot het einde mee. Op deze manier leer je alle aspecten binnen de digitale media kennen en blijf je bijleren. Dus: variatie verzekerd als Digital Project Manager! 

Als digital project manager ben jij het aanspreekpunt van het project. Dit betekent dat je soms wel met wat tegenwind te maken kan krijgen als er iets misloopt tijdens het project. Iedereen rekent namelijk op jou om het project op het juiste spoor te houden. Hier tegenover staat dan wel het feit dat je altijd kan rekenen op je collega’s en dat je het project als team aangaat.

Een grote werkdruk: voor sommige mensen minder aangenaam. Als je net zoals Miet op je best bent wanneer je veel deadlines moet halen, dan kan een job als digitale project manager zeker een optie zijn voor jou.

Als digital project manager kan je zeker creatief zijn. Tijdens brainstorms en shoots kan  je je creativiteit helemaal kwijt! Naast de creatieve aspecten van de job moet je ook tijd maken voor rapportage werk. 
Ook Dorothée ervaart, net zoals Miet, teamwork als een belangrijk aspect dat aanwezig is bij de job. Enkele kenmerken aan de job wat volgens Dorothee als minder positief ervaren kunnen worden zijn de strakke deadlines, stressvol werk en het feit dat je heel flexibel moet zijn.

Working 9 to 5? 🎵Niet als Digital Project Manager!

De strakke deadlines en afwisseling in de job zorgen ervoor dat je als digital project manager geen dagdagelijkse 9 to 5 job zal hebben. Je vraagt je dan vast wel af of je als digital project manager een goede work-life balance hebt: jazeker! Natuurlijk hangt dit erg af van enkele aspecten. Eerst en vooral bepaalt de werkplek en de cultuur waarin je terecht komt of de work-life balance goed zit. Ook zal het er tijdens sommige periodes drukker aan toe gaan dan andere. Daarnaast hangt de work-life balance ook af van hoeveel jij zelf toelaat.

Conclusie: de balans zit goed, maar enkelen van onze experten geven toe dat de computer ‘s avonds ook nog wel eens open kan gaan.

Met deze 5 tools geraak je op weg!

Zoals in elke job bestaan er vele handige tools die je kunt gebruiken om je werk overzichtelijker te maken en beter op te volgen. Volgens onze experts zijn Trello, Slack, Notion, Teamleader en Buffer vijf tools die je goed op weg helpen als digital project manager, zodat je niet plots door de bomen het bos niet meer ziet. 

  • Trello: de ultieme tool voor projectmanagement. Wil je een duidelijk overzicht van welke taken je moet doen, met welke taken je bezig bent en welke je al hebt voltooid? Daar is Trello het meest geschikt voor.
  • Slack: tegenwoordig sturen we geen e-mails meer naar collega’s, want na een tijdje zou je mailbox ontploffen. Deze app is een handige manier om met je team te communiceren. Zoals Slack zelf zegt: het is sneller, beter georganiseerd en veiliger dan e-mail.
  • Notion: deze app geeft jou efficiëntie en productiviteit een boost dankzij de vele templates die de app beschikbaar heeft. Een to do list, een social media kalender, een brainstormsessie of gewoon een quick note? Deze superhandige app heeft het allemaal. 
  • Teamleader: dit is een online CRM-systeem dat ervoor zorgt dat je relatie met je klant overzichtelijker is. Je kan er klantgegevens bijhouden, offertes maken en opvolgen en je taken en meetings registreren.
  • Buffer: een all-you-need social media toolkit voor bedrijven. Het helpt je om content te plannen en te publiceren, je social media performance te analyseren, om eenvoudig te engagen met je audience en zelfs landingspagina’s te bouwen.

Er bestaan natuurlijk nog tal van andere tools met dezelfde doelen, maar dit zijn de belangrijkste. Welke tools je precies zult gebruiken tijdens je job als digital project manager hangt af van welke je zelf het handigst vindt en/of waarmee het bedrijf waarin je terechtkomt werkt.

Extralegale voordelen? Overal verschillend!

De extralegale voordelen die een bedrijf aan zijn werknemers kan geven zijn verschillend van bedrijf tot bedrijf en hangt ook vaak af van het soort functie dat je in het bedrijf hebt. De meest voorkomende extralegale voordelen bij een job als digital project manager zijn maaltijdcheques, een 13de maand, een groepsverzekering, een bedrijfswagen of een GSM-abonnement. Het zijn extra tegemoetkomingen die bovenop je loon worden uitbetaald.

Jobzekerheid? Da’s een feit!

Of je jobzekerheid hebt? Daar moet je zeker niet van wakker liggen als je deze job graag wilt doen! Je hoeft nog maar ‘digital project manager’ in je zoekbalk in te geven en je vindt er bovenaan al heel wat vacatures. Onze drie geïnterviewden konden dit dan ook meteen bevestigen. Zij krijgen namelijk wekelijks een jobaanbieding via LinkedIn, via recruitment agencies of in hun mailbox. Vaak blijven projectmanagers of account managers nog weg van het digitale, waardoor digital project managers schaars zijn. 

“Er is een enorme vraag naar. Het is één van de functies waarvan je zeker kan zijn dat je een job kan in vinden.” – Miet Lust

Het belang van digital project managers stijgt dan ook enorm door de digitale wereld waarin we leven. Elk bedrijf dat goede online marketing campagnes wil opzetten en uitvoeren, heeft een digital project manager nodig.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + 5 =