Een ode aan de bachelor na master - Digital Media Manager
+32 496 86 44 05 peter.vanedom@thomasmore.be
Inschrijven

Een ode aan de bachelor na master

Een ode aan de bachelor na master

Budi en Daphné behaalden eerst hun master communicatiewetenschappen en studeerden daarna nog een jaar Digital Media Management. Intussen zijn ze beiden al een tijdje vast aan het werk: Budi als Junior Social Media Expert bij Wingman en Daphné als Digital Marketeer bij Onlyhumans.

“Wat studeren na een master Communicatiewetenschappen?”

…was de vraag die ze zich stelden, ergens in hun laatste academiejaar aan de VUB. Ze voelden zich nog niet helemaal klaar voor de arbeidsmarkt en gingen op zoek naar een praktische opleiding van maximum 1 jaar. 

[Daphné] “Ik had het gevoel dat ik vooral de basis had geleerd, maar nog niets concreets of praktisch. Daarom wou ik graag nog maximum een jaartje verder studeren met als doel mijn praktische skills uit te breiden. Zo ben ik terecht gekomen bij DMM, een opleiding met de focus om studenten maximaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt, dankzij praktische lessen en labs. Exact wat ik nodig had!” 

“Een opleiding aan een hogeschool is veel intensiever qua hoeveelheid lessen.”

Budi Marynissen

Ze hebben vooral getwijfeld over de intensiteit van de opleiding. Veel les, veel opdrachten: dat waren ze  na die masterjaren niet meer gewoon. [Budi] “Achteraf gezien viel dit wel mee. Na enkele weken was ik het nieuwe ritme al gewoon.” En [Daphné] “..uiteindelijk hebben alle andere voordelen mij snel overtuigd om in te schrijven.”

“Ik vond het geweldig dat de studenten geen bachelorproef moesten schrijven, maar een langere stage van 15 weken mochten doen. Die stage is minstens even belangrijk als de opleiding zelf.”

Daphné De Coster

Heeft de opleiding de verwachtingen ingelost?

[Daphné] “In het begin dacht ik wel dat de keuze tussen Performance Marketing en Content Creator veel strikter ging zijn. Uiteindelijk heb ik beide domeinen beter leren kennen dankzij de richting en daar ben ik wel tevreden over. Daarnaast verwachtte ik gewoon beter te kunnen omgaan met verschillende programma’s zoals Google Analytics, Google Ads, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, … en die verwachtingen werden ingelost.”

Vingers in de neus?

[Daphné] “Ik zou niet per se zeggen dat één van de examens moeilijk was. Als je de leerstof bekijkt en studeert zijn al de examens zeker te doen.” 

[Budi] “Ik heb in mijn vorige opleiding geleerd om veel informatie te verwerken op een korte periode, dus de examens vond ik zeer doenbaar. Natuurlijk moet je voor ieder examen wel studeren zodat je goed voorbereid bent. “

Wat zijn de grootste verschillen met de masteropleiding?

Het contact met de docent is veel persoonlijker dan bij een masteropleiding. De docenten zijn steeds heel betrokken en aanspreekbaar wanneer nodig. 

Verder is een verkort traject DMM veel praktischer waardoor je niet enkel de theorie meegekregen krijgt over bepaalde onderwerpen. De focus ligt op het ontwikkelen van je vaardigheden en skills die je zou kunnen nodig hebben op je job later. 

Welke tips heb je voor masterstudenten die eventueel met de opleiding willen starten? 

[Daphné] “Onderschat de opleiding niet. Die is kort, maar heftig. Dus neem er vooral de tijd voor en stel zoveel mogelijk vragen aan de docenten, want ze hebben elk hun expertise in praktische vaardigheden die enorm gevraagd zijn in de marketingwereld. Bereid je ook goed voor voor de zoektocht naar een goede en leerrijke stageplek. Deze duurt 15 weken, dus spendeer voldoende tijd aan je keuze..” [Budi] “Als je na een academische opleiding met een focus op theorie op zoek bent naar een opleiding waarbij je heel praktisch aan de slag gaat, dan raad ik DMM zeker en vast aan. Ik vond het de ideale aanvulling op mijn masterdiploma en ik zou iedere masterstudent aanraden om nog een extra opleiding te volgen die je klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Je zal na de opleiding veel sterker in je schoenen staan.”

Het verhaal van Daphné en Budi is geen uniek geval. Dit jaar kregen ook Jolien Vos, Severiano Vermeesch, Astrid Van Oosterwyck en Lieselore Claessens een vaste job vlak na hun stage. Ze studeerden ook af als master en kozen dan voor een jaar DMM.