+32 496 86 44 05 peter.vanedom@thomasmore.be

Een banaba of een postgraduaat digitale marketing en communicatie?

Een banaba of een postgraduaat digitale marketing en communicatie?

Wil jij graag nog een jaar verder studeren en je helemaal verdiepen in digitale marketing of communicatie? Dan zijn verschillende dagopleidingen van 1 jaar de moeite waard:

  • Postgraduaat Digitale Marketing en communicatie (EHSAL)
  • Postgraduaat Digital Marketing Communication (Arteveldehogeschool)
  • Postgraduaat Digitale Marketing (Hogeschool Gent)
  • Verkort traject Digital Media Management (Thomas More)

Stuk voor stuk waardevolle opleidingen. Maar kies je nu best voor een postgraduaat of voor een verkort traject/banaba? Hier alvast de verschillen voor je uitgespit.

1. Wie wordt toegelaten?

Ook studenten zonder voorkennis van marketing of communicatie kunnen een postgraduaat volgen. Voor het eenjarig verkorte traject heb je een bachelordiploma journalistiek, communicatiemanagement, MEB, office management of marketing nodig of een relevant masterdiploma zoals communicatiewetenschappen, meertalige communicatie of een economischere opleiding.

2. Integratie binnen een bacheloropleiding

Bij een verkort traject heb je soms samen les met tweede- en derdejaars uit de professionele bachelor. Zo zal je het opleidingsonderdeel ‘Online Communicatie’ samen met de tweedejaars volgen en het merendeel van de andere vakken samen met de derdejaars. In een postgraduaat heb je steeds (of meestal) apart les.View Notice

3. Stage

Binnen een verkort traject krijg je de uitdaging om stage te lopen gedurende 15 weken. Niet alle postgraduaten bieden je een stageperiode, laat staan eentje van bijna 4 maanden. Het vinden van de juiste stageplaats is iets waar we als opleiding ontzettend veel tijd in investeren.

4. Veel les

In een verkort traject heb je gemiddeld 20 lesuren per week (waarvan een groot deel van experts), vaak noodzakelijk omdat praktijkonderwijs dit noodzakelijk maakt. Dat is meer dan in de meeste postgraduaten.

5. Online productie

In ons verkort traject leer je tools gebruiken als Google Analytics, Google Ads en Mailchimp, Google Data Studio. Maar kan – als je dat wenst – je ook aan de slag met software als Photoshop, After Effects en de basis van HTML/ CSS en WordPress. Online creatie is meestal geen opleidingsonderdeel van postgraduaten.

6. Kostprijs

Het prijskaartje van een postgraduaat is hoger dan dat van een verkort traject. Voor een postgraduaat betaal je minstens 2150€ (soms voor maar 40 studiepunten) voor een jaar, terwijl een verkort traject zo’n 890€ kost (voor 60 studiepunten). De hoofdreden hiervan is het verschil in subsidiëring van deze opleidingen door de Vlaamse Overheid.

7. Tewerkstelling

Al deze opleidingen hebben het voordeel te specialiseren in datgene wat de arbeidsmarkt op dit moment verwacht van junior-communicatie/marketingprofielen. De tewerkstelling van onze studenten is – zelfs in tijde van corona – bovengemiddeld goed. Zo hadden in het academiejaar 2019-2020 maar liefst 18 studenten vast werk onmiddellijk na hun stage, of zelfs nog voor het einde van de stage.

Trouwens: dit jaar volgden 25 studenten het verkort traject Digital Media Management, dus je zal niet alleen zijn.